Adriaan Schout, hoogleraar European Public Administration aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Europa expert bij Instituut Clingendael, gaat in op Europese ontwikkelingen en bespreekt de toegevoegde waarde van de bestuurskunde.
De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.
Dat is relevant omdat de bestuurskunde nogal stil is als het gaat om Europa, in vergelijking met disciplines als de economie en politicologie. Schout laat zien dat we bestuurskundigen nodig hebben, niet zozeer om Europa als zodanig te begrijpen, maar vooral om de werking van Europa in relatie tot de lidstaten te brengen. Ontwikkelingen in de lidstaten zijn medebepalend voor de kracht van Europa, zeker ook in periode van crises. Dat gaat ten eerste om vertrouwen van burgers, niet alleen in Europa, maar ook in de eigen overheid. Het gaat ten tweede om de groeikracht – of het gebrek eraan – van de lidstaten, wat niet zozeer met bezuinigen te maken heeft maar met economische hervormingen. Ten derde gaat het om overheidsuitgaven als aandeel in de economie, wat opnieuw met overheidshervorming te maken heeft. Het gaat ten vierde om de concurrentiekracht van de lidstaten in relatie tot de kwaliteit van de overheid. Kortom, de Europese ontwikkelingen gaan meer om vertrouwen en veranderkracht dan om de economie. Bestuurskundigen zijn nodig om de trackrecords van hervormingskracht bloot te leggen en om het verhaal over Europa te voeden. Dat is niet enkel een verhaal van ‘minder betalen’.
*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.
Geef een reactie