Blockchain is booming. Bitcoin is het meest aansprekende voorbeeld, en de mogelijkheden met deze technologie zijn enorm. Het wordt disruptiever dan de komst van internet genoemd, en zou het bestaan van grote instituten overbodig maken. Onder andere de belastingdienst, RDW, banken, gemeenten en allerlei andere grote instituten. Maar hoe werkt het? Hoe ver is de technologie? En staan we echt aan de vooravond van een grote technologische verandering? Donderdag 27 oktober ben ik naar een rondetafelgesprek geweest, georganiseerd door KING en met de gemeente Utrecht en een technisch expert als spreker.
‘Is blockchain de grootste verandering na de komst van internet’
Ter voorbereiding op deze bijeenkomst ben ik alvast informatie gaan zoeken. Op internet is enorm veel informatie te vinden (Gemeenten verkennen mogelijkheden blockchain, Ictu-whitepaper verkent blockchain voor de overheid, blockchain_voor_professionals). Allemaal zijn ze overtuigd van het feit dat dit de grootste verandering is na de komst van internet. Hoe het werkt? Het is een databasetechnologie, waarbij transacties (geld of informatie) geautomatiseerd wordt geregistreerd en gevalideerd. Na registratie kan het niet meer aangepast worden (alles wordt gelogd). En de registratie gebeurt niet in een centraal systeem (zoals nu vaak het geval is) maar is verspreid over vele computers van verschillende eigenaren en beheerders. En alle deelnemers aan het systeem (de blockchain) zien deze registraties. Dus een decentraal systeem zonder eigenaar, die alle stappen volledig automatiseert. Er is geen menselijke tussenkomst meer nodig. Nu ligt deze verantwoordelijkheid bij de grote instituten, straks is deze zichtbaar in de blockchain. En zijn deze instituten niet meer nodig (http://innovators.kpmg.nl/nl/blogs/the-blockchain-promise)
Ik vond het allemaal best ingewikkeld klinken. En dat is het eigenlijk ook wel. Na een kleine 2 uur begrijp ik de basis van de blockchain iets beter. Ik zie dat dit voor wat betreft dienstverlening in kinderschoenen staat en dat de ontwikkelingen nu vooral in de financiële wereld plaatsvinden. En ik zie dat er vanuit KING, de pilotstarter en andere partijen veel gebeurt voor het gebruik van blockchain binnen de overheid. Eerst gericht op het bewijzen (technisch) van deze technologie. Het kan zeker de toekomst zijn, misschien zelfs disruptiever dan internet. Als de burger (jij en ik) dit vertrouwen zijn banken en overheden misschien zelfs minder of niet meer nodig.
‘Wat betreft dienstverlening staat blockchain in de kinderschoenen’
De blockchain wordt als een paradigmaverschuiving gezien. En een belangrijk kenmerk van zo’n verschuiving is dat het een hele andere manier van denken inhoud. Dat maakt het nu zo lastig om nu al een inschatting te maken van hoe de wereld er na deze verschuiving uit gaat zien. En dat is voor heel veel mensen lastig! Een aantal voorbeelden… Een aantal jaar terug had niemand een beeld bij de impact van het touch screen op de mobiele telefoon. Deze is nu niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En beroemd is de uitspraak van de IBM topman Thomas J. Watson in 1943 die aangaf een markt voor maximaal 5(!!) pc’s te zien in de hele wereld. Wat zat hij ernaast.
Zo is het met blockchain ook, mensen roepen dat dit de grootste verandering is sinds de komst van internet. Anderen denken dat het een ‘stille’ dood sterft, we zullen het gaan zien. En over een aantal jaar kunnen we met terugwerkende kracht lachen om een aantal van deze uitspraken. Om welke, ik heb geen idee.
Ik ga deze technologie in ieder geval volgen de komende periode. De start met deze technologie is in ieder gemaakt, onder andere via de pilotstarter(https://www.kinggemeenten.nl/digitale-agenda-2020/nieuws/blockchain-pilots-voor-gemeenten-op-de-pilotstarter) vanuit KING.
Benieuwd naar jullie beelden en ervaringen met dit thema! Is het de toekomst of vooral een modewoord?
Petra Mettau zegt
De tijd gaat snel. In de maand na de KING bijeenkomst waar jij aan refereert is er weer veel meer info bijgekomen en eerste zichtbare resultaten. Vorige week is de presentatie geweest van de succesvol door Marloes Pomp geïnitieerde Blockchain pilots. Zie http://www.blockchainpilots.nl