Thomas Schillemans, hoogleraar Bestuur & Beleid aan de Universiteit Utrecht, onderstreept wat hij eerder betoogde: ten tijde van corona is ‘denkend bestuur’ belangrijker dan ooit, maar tevens moeilijker dan ooit te realiseren.
De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.
Denkend bestuur gaat over het mobiliseren van deskundigheid, over oordeelsvermogen, en over reflectiviteit, zodat lastige issues niet alleen politiek of rechtsstatelijk juist worden aangepakt, maar ook inhoudelijk. Dat is extra belangrijk als issues onzekerheid met zich meebrengen, zowel in feitelijke zin als in normatieve zin.
Dergelijk denkend bestuur is in algemene zin lastig, bijvoorbeeld doordat mensen graag vasthouden aan wat ze vinden of geloven. Dat heet, in psychologische termen, bevestigingsbias. Daarachter gaat cognitieve luiheid schuil, alsmede het verlangen om sociale posities te behouden. Maar het is helemaal lastig als het onder druk moet plaatsvinden, zoals ten tijde van corona, en dan vooral in de huidige fase waarin de druk op allerlei manieren toeneemt, inclusief verantwoordingsdruk. Er komen betogingen, mensen stellen de ‘coronagekte’ aan de kaak, zaken blijken anders uit te pakken of niet te kloppen, maatregelen blijken verkeerd te werken. Op dat moment is stilstaan bij, reflecteren en maatregelen herzien verre van gegarandeerd. Tot slot geeft Schillemans enkele tips om desondanks momenten van reflectie in te bouwen, en om minder druk te voelen. Zet bijvoorbeeld Twitter eens uit.
*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.
Geef een reactie