In Nederland zijn veel mensen bezig met de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem. Wat is hun kijk op goed voedsel en hoe denken zij dat het voedselsysteem er over 20 jaar uitziet? In de podcastserie Werken aan Goed Voedsel van DuurzaamDoor spreken podcastmakers René Bruijns en René Schellekens elke week een koploper of pionier. De eerste aflevering met ondernemer Jaap Korteweg van Those Vegan Cowboys staat sinds 9 mei online.
Het idee voor de podcast ontstond binnen het kernteam van de Participatietafel Voedseltransitie van DuurzaamDoor. In dit team bracht DuurzaamDoor de betrokken partijen in het landbouw- en voedselsysteem bij elkaar om samen te leren en nieuwe kennis te ontwikkelen. En daarmee de transitie naar een duurzaam Voedselsysteem te versnellen.
René Bruijns is tafelsecretaris van de Participatietafel Voedseltransitie: ‘Binnen het team is enorm veel kennis over alles wat er in de voedseltransitie speelt. We willen die kennis – en meer – delen met de relaties van de leden van het kernteam en met hun eigen netwerk. Daarmee willen we meer mensen inspireren zelf aan de slag te gaan. Daarnaast zijn we benieuwd naar de verschillende visies op het voedsel- en landbouwsysteem van de toekomst. Want een gezamenlijk beeld bestaat nog niet.’
Laagdrempelig en luchtig
Een podcast is een mooie manier om kennis op een laagdrempelige manier te delen, stelt René. ‘We willen de gesprekken vooral luchtig houden, met wat humor en met niet te veel jargon. Daarom maak ik de podcast samen met René Schellekens. Hij komt niet uit de wereld van landbouw en voedsel en mag naïeve vragen stellen.’
De eerste serie bestaat uit acht wekelijkse podcasts, waarin een breed spectrum van mensen aan het woord komt. ‘Wat ze overeen hebben is dat ze zich bezighouden met de voedseltransitie en goed voedsel. Maar hoe ze dat invullen is heel verschillend. Want wat is goed voedsel eigenlijk? Is dat duurzaam, gezond, of juist betaalbaar voedsel? Of zelfs iets hele anders? Juist die verschillende meningen kunnen prikkelen en inspireren.’
Melk zonder koe
De serie gaat van start met Jaap Korteweg, een ondernemer met een enorme drive en een eigen visie op goede voeding. René: ‘Korteweg is iemand die gaat voor waar hij in gelooft, die van niemand wat aantrekt en zijn doelen bereikt. Hij is bekend als oprichter van De Vegetarische Slager. Hij ging vegetarisch vlees ontwikkelen omdat hij van vlees houdt, maar het zielig vond voor de dieren. Om diezelfde reden brengt hij nu ook vegetarische zuivel op de markt, dus zuivel zonder tussenkomst van de koe. Hij weet boeiend te vertellen over wat hij daarbij tegenkomt.’
Natuurinclusief boeren
Ondertussen zijn zes van de acht podcasts opgenomen. René: ‘Alle gesprekken waren inspirerend op hun eigen manier. Ik vind het mooi als mensen een sterke persoonlijke drive hebben, zoals Willem Lageweg en Natascha Kooijman. Zij richtten in 2017 de Transitiecoalitie Voedsel om de voedseltransitie te versnellen en hebben een helder beeld van wat er moet gebeuren.’
‘Volgens hen is een goed voedsel- en landbouwsysteem alleen mogelijk als boeren omschakelen naar minder veeteelt en meer natuurinclusief gaan werken, ook moet er iets worden gedaan aan de prijs die boeren ontvangen.’
Voedselbos en zeewierzaadkwekerij
René Bruijns en René Schellekens gaan ook op excursie. René: ‘In Nijmegen bezochten we het voedselbos van Wouter van Eck. Daar hadden we een dubbelinterview met Van Eck en Emile van der Staak, chefkok van De Nieuwe Winkel, een driesterrenrestaurant met een groene Michelinster voor duurzaam eten. Van Eck is een echt wereldverbeteraar. Het is zijn uitdaging om zoveel mogelijk plantaardig en lokaal eten te serveren. Iedere maandagmiddag gaat hij naar het voedselbos van Wouter om z’n kruiden te halen. Ook hij is druk aan het experimenteren met fermenteren om voeding langer houdbaar te maken. Waanzinnig om te zien.’
In mei gaan ze naar zeewierzaadkwekerij Hortimare in Heerhugowaard waar we spreken met eigenaresse Petra Steenhoek en met Kees Boender van Your Well, die zeewierproducten verkoopt. René: ‘Zeewier wordt steeds belangrijker als voedselbron, maar veel Nederlanders – waaronder ikzelf – weten er veel te weinig van. Een aflevering over zeewier mocht dus niet ontbreken.’
Suggesties welkom
Dat de podcastserie ophoudt na acht afleveringen is niet waarschijnlijk. ‘Onze shortlist met interessante namen is lang. Gasten kunnen ook minder voor de hand liggend zijn. Ik zag dat Campina Melkunie havermelk op de markt brengt. Misschien is het interessant om daarover met ze in gesprek te gaan. En mochten luisteraars zelf suggesties hebben, stuur ze naar duurzaamdoor@rvo.nl.
De podcast is te beluisteren op Spotify en Apple.
Uitzendschema Werken aan Goed Voedsel
Nummer | Gast | Uitzenddatum |
1 | Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys) | Di 9 mei |
2 | Willem Lageweg en Natascha Kooiman (TransitieCoalitie Voedsel) | Di 16 mei |
3 | Lisanne van Oosterhout (World Food Forum) en Maria Geuze (Slow Food Young Network) | Di 23 mei |
4 | Erik Teeuwes (restaurant Loetje) | Di 30 mei |
5 | Wouter van Eck (voedselbos Nijmegen) en Emile van der Staak (restaurant De Nieuwe Winkel) | Di 6 juni |
6 | Liane Lankreijer en Tom Voorma (initiatieven voedseltransitie in Den Haag) | Di 13 juni |
7 | Petra Steenhoek (Hortimare) en Kees Boender (Your Well) | Di 20 juni |
8 | N.t.b. | Di 27 juni |
Geef een reactie