Je gaat in de politiek omdat je wilt dat het inhoudelijke verhaal met nuance wordt verteld. En vervolgens merk je dat quotes voor de media belangrijker zijn. Madeleine van Toorenburg blikt in een webinar terug op haar dilemma’s in politiek leiderschap. Ze stapte ruim dertien jaar geleden over van directeur van een jeugdinrichting naar de Tweede Kamer. De frustratie liep bij haar op omdat degenen die beslissen de praktijk niet kennen. Maar waaraan houd je je vast als je met korte quotes in de media verschijnt om je doelen te bereiken en je erop wordt aangesproken dat je ongenuanceerd bent, terwijl dát nu juist is waarvoor je staat? En wat moet je dan leren als je in de politiek gaat?
Het gesprek met Madeleine van Toorenburg is onderdeel van een reeks webinars waarin dilemma’s op publiek leiderschap worden belicht. Hier kan het webinar worden teruggekeken.
Van je werk in Den Haag onderweg in de auto een radiospotje horen. Het CDA zoekt een jurist die verstand heeft van jeugd. Deze is voor mij gemaakt, denk je dan. Je geeft je op en prompt zit je in de Tweede Kamerfractie van het CDA. Het overkwam Madeleine van Toorenburg ruim dertien jaar geleden. Ze kwam er niet doorheen in haar reguliere werk bij de overheid toen nieuw beleid doorgevoerd werd en zij wist hoe het in praktijk zou uitpakken. “Er bouwde zich een frustratie in mij op. Ik moest de hele dag uitleggen hoe het zit. De mensen die aan de knoppen zitten hebben er geen verstand van. En zij zijn wel degenen die beslissen.”
‘Als je niet kort en krachtig kunt uitleggen waar je voor staat, hoor je niet in het parlement’
Een nieuwe carrière begint. Onderaan in de ‘pikorde’, dat wel. In het eerste debat (maidenspeech) noemt Geert Wilders Ella Vogelaar ‘knettergek’. “Maar het inhoudelijke verhaal moet verteld worden. Ik was nieuw en zei: jullie doen het niet goed. Dat was best een lastige uitgangspositie.” Maar in de Tweede Kamer krijg je de ruimte voor het vertellen van je inhoudelijke verhaal. “Als je weet waar je het over hebt in de politiek, dan kan je vrij snel gezag opbouwen.” Toch is de nuance in dat inhoudelijke verhaal niet altijd genoeg. “Ik heb geleerd dat je een verhaal op verschillende manieren moet vertellen. In het begin had ik daar moeite mee.” Het doel rechtvaardigt de middelen in zo’n geval. En als je niet kort en krachtig kunt uitleggen waarvoor je staat? Dan hoor je niet in het parlement. ‘Wel moet je altijd de ogen op de bal houden.’ Een dilemma is hoe ver je wilt gaan in het bedrijven van politiek.
Politiek is topsport. Voortdurende training is noodzakelijk. “Als voorzitter van de Fyra enquête zag ik mijzelf steeds terug op camera. We oefenden en ik heb er veel van geleerd”. En je moet een dikke huid hebben. Tientallen berichten via social media waarin mensen jou en je familie je de ergste dingen wensen. Daarin is er geen nuance. Maar ook andersom: “hele positieve berichten van mensen omdat ik vecht voor de goede zaak”. En incasseren moet je ook leren omdat niet alles wat je wilt ook lukt. Je moet dat snel van je af kunnen laten glijden. Er is veel kritiek. En daar moet je je niet veel van aantrekken. “Je moet echt jezelf blijven. De enige die bepalen of je het goed doet, zijn de kiezers. Ik kreeg iedere keer meer stemmen en aan het eind ruim voorkeursstemmen.”
‘De politieke partij die perfect bij je past bestaat niet’
“Het is tijd voor nieuw talent. Ik maak daar ruimte voor. Wat ik ga doen? Dat weet ik nog niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Wat ik niet zal missen is de rat race van de verkiezingen. Ik wil liever bezig zijn met dingen, dan in zaaltjes vertellen wat we allemaal gaan doen. Ik ben meer een doener dan een verteller.”
En voor die toekomstige politici die het webinar terugkijken? Wat is haar boodschap? Politiek is een prachtig vak. Zoek niet de politieke partij die perfect bij je past. Zo’n perfecte match bestaat niet. Je bent er ook om dingen zelf te veranderen. En stap gewoon in. En ja, er moeten ook jonge politici zijn voor een representatieve afspiegeling, maar als je specialist bent, een vakman of vakvrouw op jouw gebied met levenservaring, dan heb je iets te melden. Daar is behoefte aan.
Geef een reactie