Hoe ziet een gemiddelde werkdag van een topambtenaar eruit? Dat ondervonden vier winnaars van de Scriptieprijs Werken in het Openbaar Bestuur 2018. Onderdeel van de prijs: een dagje meelopen met een topmanager uit het openbaar bestuur. In dit eerste deel van het vierluik (lees deel 2 hier) doet Josine van den Elsen verslag. Zij is rijkstrainee bij de ministeries van BZK en OCW en was de winnaar van de eerste prijs.
Afgelopen maandag mocht ik naar aanleiding van de scriptieprijs een dagje meelopen met Peter Teesink, gemeentesecretaris in Amsterdam. Het stadskantoor waar hij werkzaam is ligt in het centrum van Amsterdam en kijkt uit op leuke torentjes en de grachten. Ik werd meteen goed onthaald door Daniëlle, de secretaresse van Peter.
Peter Teesink over Josine
In deze functie doe je veel verschillende zaken op een dag. Vaak gaat het om een dertiental afspraken over allerlei thema’s. Dat kan best vermoeiend zijn als je het niet gewend bent. Maar Josine hield het goed vol. Zo’n meeloopdag is voor beide kanten heel leerzaam. De ‘meeloper’ krijgt een beeld van wat je dagelijks doet en hoe de top van de organisatie functioneert. En ik houd er interessante reflecties aan over.
Een meeloopdag is een mooie manier om – in de hectiek van alledag – de frisse blik te behouden. Dat moet je als manager zelf organiseren. Zo nodig ik ook vaak trainees uit om een dagje mee te lopen. Dat doen ze vaak met z’n tweeën. Als er dan een echt vertrouwelijk gesprek is, hebben zij een moment om met elkaar te reflecteren op de dag. Ik vraag hen altijd waarover zij zich verwonderen. Dat houdt me scherp. Bij de gemeente werken zo’n 15.000 mensen. Regelmatig nodig ik een tiental van hen uit om even bij te praten, toevallig ook op de meeloopdag van Josine.
Duurzame inzetbaarheid, het onderwerp van Josines scriptie, is voor de gemeente Amsterdam een belangrijk thema. Haar scriptie bevat nuttige suggesties, ik heb deze dan ook doorgestuurd naar onze P&O-afdeling. Als manager maak je besluiten niet alleen op basis van de informatie die je via de formele wegen aangedragen krijgt. Ook de input die je terugkrijgt van deze meeloopdagen vormt een belangrijke voedingsbodem. Ik kan het iedereen aanraden.
Theemoment
Wat mij direct opviel was de drukke planning van Peter. Ieder half uur van de dag had hij afspraken staan met verschillende collega’s van de organisatie en met iedereen besprak hij verschillende onderwerpen. Dit maakt het werk uiteraard heel afwisselend, maar het lijkt mij ook enorm uitdagend om van alles binnen de organisatie op de hoogte te blijven en belangrijke details te onthouden.
Vanwege de drukke planning had Daniëlle alles op een rijtje gezet en bespraken we eerst wat de planning van die dag was. Ook werd met het gehele team overlegd wat deze week gedaan moest worden en welke actualiteiten er speelden.
Wat ik ook erg inspirerend vond, was het ‘theemoment’ van Peter. Daarbij werden verschillende medewerkers uit de gehele organisatie uitgenodigd om met hem te bespreken wat er speelde op de werkvloer. Hierbij zaten medewerkers van alle delen uit de organisatie aan tafel. Ze hadden heel afwisselende vragen. Deze vragen varieerden van meer aandacht voor de personeelsvereniging en een ander beleid voor de gemeentevoertuigen tot vragen over de invulling van levensfasebewust personeelsbeleid.
Duurzame inzetbaarheid
Dit laatste sloot mooi aan bij mijn scriptieonderzoek, waardoor ik hierover nog even verder kon praten met Peter. Ik heb mijn scriptie Ouder worden is eigenlijk best vernieuwend met hem gedeeld. We spraken vooral over de aanleiding voor het onderzoek. Binnen de rijksoverheid bestaat een steeds groter wordende groep van 55-plussers en ook bij de gemeente Amsterdam blijkt dit aandeel te groeien.
Een belangrijke oorzaak is dat de pensioenleeftijd is verhoogd en de maatregelen om vervroegd uit te treden versoberd zijn. Voor mensen die vooral fysiek werk verrichten is het lastiger om tot de pensioenleeftijd door te werken. Voorheen werden de medewerkers die in de uitvoering werken omgeschoold, bijvoorbeeld naar administratief medewerker binnen de gemeente. Door de digitalisering verdwijnt nu ook veel van dat soort banen, waardoor het lastiger is om de betreffende medewerkers ergens anders in te zetten.
Tot slot kwam iemand een project pitchen waarbij zwerfplastic uit de grachten van Amsterdam werd gehaald. Dit project werd uitgevoerd om vervuiling tegen te gaan en het zwerfplastic vervolgens te recyclen in toffe gadgets, zoals tasjes of flesjes. Een ander mooi initiatief dat laat zien hoe veelzijdig alle onderwerpen zijn die langskomen op één maandag bij gemeente Amsterdam!
De scriptieprijs Werken in het Openbaar Bestuur is een initiatief van de directie Ambtenaar en Organisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Doel van de prijs is om studenten te stimuleren onderzoek te doen op het terrein van arbeid en organisatie in het openbaar bestuur. Meer informatie over de scriptieprijs en de winnende scripties zijn te vinden op de website Kennisopenbaarbestuur.nl.
Lees ook:
- het verslag van tweedeprijswinnaar Noel Andriessen van zijn dag meelopen met Maarten Schurink, secretaris-generaal bij het ministerie van BZK.
- het verslag van derdeprijswinnaar Janno Meijer van zijn dag meelopen met Erik Gerritsen, SG op het ministerie van VWS.
Foto: Ministerie van BZK
Geef een reactie